CAT | ES
Segons els historiadors, el poble de Xerta (Baix Ebre) té l’origen en temps de l’època iberoromana amb el nom d’Osikerda. Des de Xerta surten camins que s’enfilen cap als Ports. L’antiga Via de Val de Zafán, actualment convertida en Via Verda passa pel municipi.
Etiquetes xerta, baix ebre, terres ebre, oficina turisme
Segons els historiadors, el poble de Xerta té l'origen en temps de l'època iberoromana amb el nom d'Osikerda, que pertany a la família dels noms de la Bètica, els primitius habitants de la qual eren els ilercavons.
La situació geogràfica de Xerta, vorejada per l'Ebre, ha afavorit històricament una important producció agrícola, potenciada per sistemes de regadiu que són documentats ja en època àrab. Sens dubte, la construcció definitiva de l'Assut, al segle XV, va dotar la població d'una infraestructura bàsica, tant pel que fa al regadiu com a l'explotació dels molins i de la pesca.
Xerta té una bona comunicació amb Tortosa i Móra d'Ebre, a través de la carretera comarcal (C-12) coneguda amb el nom d'Eix de l'Ebre. Des de Xerta surten camins que s'enfilen cap als Ports de Tortosa-Beseit: les Collades de Baró, les Taraioles i el Pedregal Negre que passa pel Molí del Pont. Antigament tenia connexió ferroviària amb Saragossa per la línia del Val de Zafán, clausurada el setembre de 1973 i actualment reconvertida en Via Verda (110 km des del Baix Aragó i fins a Tortosa).
Llocs d'interès
La taronja de Xerta
Xerta té tota l' abundància d'aigua de l'Ebre, que ha inundat periòdicament les seves hortes i les ha fecundades amb els seus llims. Part de l'horta de Xerta també és regada per l'aigua que corre des de la muntanya i es canalitza per les sèquies que travessen el poble i es distribueixen a dojo pels horts. Les terres de regadiu que caracteritzen l'horta xertolina, contribueixen a conrear una varietat de taronges i de mandarines que es caracteritzen per un gran sabor i molt de suc. En temporada de cítrics, són molts els consumidors que es desplacen expressament al municipi per a comprar taronges i mandarines xertolines.
Des de 2009, entre març i abril, se celebra la Fira del Cítric de Xerta, un aparador dels cítrics locals així com dels productes autòctons i artesans.
El torró de Xerta
Una de les coses que ha donat més rellevància i més fama al poble de Xerta ha estat l'elaboració de torró. Aquest torró, molt trencadís, presenta una forma circular molt característica que li donen les dues neules entre les quals es posava, encara calenta, una massa blanquinosa feta barrejant avellanes torrades, mel, sucre, clares d'ou i canyella. Actualment, la pastisseria “La Xertolina” ha recuperat aquesta recepta i elabora i comercialitza el típic torró de Xerta.
Entre la variada i rica cuina xertolina cal destacar la fogasseta (un panet típic del Dijous Jarder que es farceix amb una truita feta amb els productes de la temporada: alls tendres, carxofes i salsitxa) i el dolços com la coca de maçana, les casquetes, els ametllats o les coquetes de segí.
Video promocional del municipi
Imatges
Panoràmica del municipi
Església i campanar
L'Acàcia mare
El riu Ebre
El canal de la Dreta de l'Ebre al seu pas per Xerta
Antiga estació de Xerta
La Via Verda
L'Assut
La Via Verda
Camí de Sant Jaume de l'Ebre
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: